logo

AB Komisyonu zamlı vizeyi Haziran’da uygulayacak

AB Komisyonu zamlı vizeyi Haziran’da uygulayacak

Avrupa Komisyonu, Schengen vizesinin maliyetinin haziran ayında artacağını doğruladı.

Vize ücretinde yüzde 12 oranında artış olacak. Schengen vizesi için temel ücret yetişkinler için 80 eurodan 90 euroya, çocuklar için ise 40 eurodan 45 euroya yükselecek.

Fiyat artışından üye ülkelerdeki enflasyonu sorumlu tutan komisyon, diğer ülkelerdeki vize ücretleriyle karşılaştırıldığında ücretlerin hala “nispeten düşük” olduğunu belirtiyor.

Örneğin İngiltere’de vize ücreti 134 euro, ABD’de 185 euro ve Avustralya’da 117 eurodan başlıyor.

Schengen ülkeleri İrlanda ve Kıbrıs dışında AB üyesi ülkeleri ve kara sınırları için Romanya ve Bulgaristan’ı kapsıyor.

AB üyesi olmamalarına rağmen Norveç, İzlanda, Lichtenstein ve İsviçre de Schengen Konvansiyonu’nun bir parçası.

Kimler Schengen vizesine ihtiyaç duyuyor?

Schengen vizesi, AB/Schengen Bölgesi’nin 90 gün kuralından yararlanamayan AB vatandaşı olmayanlar için gerekli.

Bu vizeler turizm ya da aile ziyaretleri için gerekli ancak 28 Avrupa ülkesinde çalışmak için kullanılamıyor. Schengen vizesi ile herhangi bir altı aylık dönemde 90 güne kadar ziyaret edilebiliyor.

ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya gibi ülkelerden kısa süreliğine ziyarete gelen kişilerin Schengen vizesine başvurmalarına gerek yok. Bu ülkelerden gelenler her 180 gün içinde 90 gün vizesiz seyahat etme hakkına sahip.

Daha uzun süre kalmak veya çalışmak isteyenlerin, ziyaret etmek istedikleri ülkeden farklı bir vize başvurusunda bulunmaları gerekiyor.

Schengen vize ücretleri neden artıyor?

Komisyon her üç yılda bir bu ücretleri değerlendiriyor ve “objektif kriterler” listesine dayanarak artırabiliyor. Bu kriterler arasında enflasyon oranları ve üye ülkelerdeki ortalama memur maaşları gibi faktörler bulunuyor.

Aralık ayında üye devletler, “ezici bir çoğunlukla” 2 Şubat’ta fiyat artışını teklif etmişti.

Komisyon ayrıca Schengen vizesi veren harici aracıların da ücretlerini revizyona paralel olarak arttırmalarına izin verilmesini önerdi.

Üye devletler adına Schengen vizesi başvurularını toplayan vize acenteleri gibi aracıların talep edebileceği azami miktar genellikle standart ücretin yarısı oluyor. Bu ücretin 40 eurodan 45 euroya yükseltilmesi önerilmişti.

Buna karşılık Schengen vizesi uzatma ücreti 30 euro olarak sabit kalacak.

AB ayrıca, “geri kabul konusunda yetersiz işbirliği” gösteren ülkeler için ücretleri daha da arttırmayı düşünüyor.

Vatandaşların geri kabulü konusunda işbirliği göstermeyen ülkeler için ücret 120 eurodan 135 euroya ve 160 eurodan 180 euroya yükselebilir. (euronews)

#

SENDE YORUM YAZ