logo

NASA ışık yelkenlisi uzaya göndermeye hazırlanıyor

NASA ışık yelkenlisi uzaya göndermeye hazırlanıyor

NASA, yeni nesil ışık yelkenlisini bu ay içinde uzaya göndereceğini açıkladı. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, bu görevle yeni teknolojilerini test edecek.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre Işık yelkenlileri, Güneş rüzgarını kullanarak yönünü ayarlayan uzay araçlarını ifade ediyor.

Radyasyon basıncı bütün Güneş Sistemi boyunca varlığını hissettirse de uzay yelkenlisi diye de bilinen araçlar bu basıncın uzay araçlarını kontrol etmek için kullanılabileceğini gösterdi.

Diğer uzay araçlarına kıyasla çok daha hafif olan ışık yelkenlileri, yakıtlarının hiç bitmemesi nedeniyle de önemli bir avantaja sahip.

Ancak bu araçlarda gemi direği görevi gören bumbaların ağır maddelerden yapılması engel teşkil ediyor.

NASA’nın Gelişmiş Kompozit Işık Yelkenli Sistemi (Advanced Composite Solar Sail System) adlı yeni teknoloji aracıysa daha hafif ve güçlü bumbalarla destekleniyor. Yeni direkler karbon fiber ve esnek polimerlerden yapıldı.

Bu görevin baş araştırmacısı Keats Wilkie “Bumbalar ya ağır ve metalik maddelerden ya da hantal bir tasarımla hafif kompozit maddelerden yapılma eğiliminde; ikisi de günümüzün küçük uzay araçlarında iyi sonuç vermiyor” diyor.

NASA araştırmacısı Wilkie yeni tasarım hakkındaysa şu ifadeleri kullanıyor:

“Bu yelkenin bumbaları tüp şeklinde ve yassı hale getirilebiliyor. Ayrıca mezura gibi yuvarlanarak küçük bir pakete dönüşürken, sıcaklık değişimlerinde daha az bükülme ve esneme gibi, kompozit malzemelerin tüm avantajlarını sunuyor.”

Dünya’nın yaklaşık bin kilometre üstüne çıktığında aracın bumbalarını açacağını belirten NASA, uygun ışık koşulları sağlanırsa bunun yeryüzünden görülebileceğini ifade ediyor.

Farklı maddelerin birleşiminden oluşan bu kompozit malzemeden yapılan bumbalar hafif ve güçlü olduğundan ve küçük bir alana sıkıştırılabildiğinden Ay’la Mars’taki yaşam alanlarında yapı iskeleti görevi görme potansiyeli de taşıyor.

#

SENDE YORUM YAZ