logo

İsveç, Avrupa’da ilk uzay üssünü kuruyor

İsveç, Avrupa’da ilk uzay üssünü kuruyor

İsveç, Avrupa’da Rusya dışında yörüngeye uydu fırlatan ilk uzay üssünü kurmayı hedefliyor.

Devlete ait İsveç Uzay Şirketi (SSC), Kuzey Kutup Dairesi’ne yaklaşık 195 kilometre uzaklıktaki Esrange Uzay Üssü’ndeki çalışmalarının son safhasına geldi.

İsveç’in kuzeyindeki Kiruna kasabasının yaklaşık 40 kilometre doğusunda yer alan ve 1966’da kurulan üs, ilk etapta Avrupa Uzay Ajansı’na aitti. Arazinin mülkiyeti, 1972’de yeni kurulan SSC’ye devredildi.

SSC’nin üst düzey yetkililerinden Stefan Gustafsson, Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetelerinden Guardian’a “Birinci olacağımıza inanıyorum” dedi.

Gustafsson, hangarların ve sıvı yakıt sistemlerinin hazır durumda olduğunu, fırlatma rampalarında da son aşamaya gelindiğini belirtti.

Firma, Avrupa’daki uzay yarışında başlıca Norveç’in Andoya Uzay Merkezi ve BK’nin SaxaVord roket fırlatma üssüyle mücadele ediyor.

SSC yetkilisi, planlarda aksama yaşanmaması durumunda ilk uydu fırlatmasının ilkbaharda gerçekleştirileceğini söyledi.

Bunun başarıya ulaşması halinde Esrange üssünü 2030’a kadar bir “hızlı fırlatma” merkezine dönüştürmeyi hedeflediklerini belirten Gustafsson, “Bir gece önceden gönderilmesi istenen uyduları ertesi gün fırlatabileceğiz” dedi.

Gustafsson, geçen yıl 24 Şubat’ta Ukrayna savaşının çıkmasıyla çalışmalarını hızlandırdıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

Ukrayna savaşının başlamasından sonra Avrupa’nın kendi uydu fırlatma kapasitesine sahip olmadığı daha da belirginleşti. Bu açıdan Rusya’ya ve Kazakistan’daki Rus fırlatma üssü Baykonur’a bağımlıyız. Ayrıca bunlar Avrupa Uzay Ajansı’yla Rusya arasındaki teknik işbirliğini de gerektiriyor.

Guardian’ın paylaştığı verilere göre geçen yıl itibarıyla yörüngede 6 bin 905 aktif uydu yer alıyor. 2021’deyse bu sayı 4 bin 800’dü.

Telekomünikasyon, internet altyapısı, araştırma çalışmaları ve ulusal güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması için her hafta ortalama 50 yeni uydu yörüngeye fırlatılıyor.

Önceki 10 yılda fırlatılan 4 bin 600 uyduya kıyasla 2022 ila 2031’de yörüngeye yaklaşık 18 bin 500 küçük uydunun fırlatılması bekleniyor.

Öte yandan SSC’nin Esrange üssünden fırlattığı TEXUS-58 roketinin nisanda Norveç’e düşmesi de gündem olmuştu.

Firma, roketin 250 kilometre irtifaya ulaştıktan sonra arıza nedeniyle düştüğünü bildirmişti.

Yerleşim yerine 10 kilometre yakına düşen roket, daha sonra helikopterle İsveç’e geri götürülmüştü.

Norveç Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa atışla ilgili bilgilendirmede bulunulmadığı belirtilmiş ve “Norveç sınırında herhangi bir izinsiz eyleme izin verilemez” denmişti.

#

SENDE YORUM YAZ