Son Dakika
Drone ve füzeleri, lazer saldırılarından korumak için bazı ürünler üzerinde çalışan Çinli bilim insanları sıradan yapıştırıcıların önemli ölçüde koruma sağladığını keşfetti.
Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Pekin Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları yaptıkları deneyler sonucunda düşük maliyetli reçine benzeri yapıştırıcıların, drone ve füzelerin lazer saldırılarını hasarsız atlatmalarını sağladığını öne sürdü.
Yapıştırıcıyla kaplı silahların, lazerle vurulduğu deneyleri tamamen hasarsız olarak atlattıkları kaydedildi.
Açıklamaya göre bu deneyde, korumasız bir balistik füzeyi yok eden lazer yoğunluğundan yüksek bir yoğunluk uygulandı.
Teorik olarak 3 megavatlık bir lazer silahı, hareket halindeki bir füzeyi santimetrekareye 300 watt güç yoğunluğu düşecek şekilde vurduğu zaman füzeyi yok edebiliyor.
ABD ordusunun elinde bulunan en yeni ve en gelişmiş lazer silahı 300 kilovatlık ışın üretebiliyor.
Megavatlık güç üretebilen lazer sistemlerininse henüz geliştirme aşamasında olduğu biliniyor.
Çinli bilim insanlarının deneyinde kullanılan drone ve füzelerin 2,5 mm’lik bir bor fenolik reçine (BPR) tabakasıyla kaplandığı bildirildi.
Sıcak ve yüksek stres ortamlarında kullanılan bir bileşim olan BPR’nin dünyadaki en büyük üreticisiyse Çin Halk Cumhuriyeti. Çin’deki bir fabrika yıllık olarak yüzbinlerce ton BPR üretiyor.
Çin sanayi verilerine göre BPR’nin kilogram fiyatı son yıllarda 1 dolara kadar gerilemiş durumda.
ABD Savunma Bakanlığı’nın lazer silah teknolojisine yılda 1 milyar dolar harcadığı biliniyor.
Araştırmayı yapan ekibe liderlik eden Gao Lihong’a göre, standart BPR’yi yüksek enerjili lazerlerde koruyan bir forma sokmak için sadece birkaç işlemden geçirmek yeterli oluyor.
BPR’nin zaten ısı koruma katmanı olarak birçok füzede ve yüksek hızlı drone’da kullanıldığını söyleyen Gao, “Bu çözüm düşük maliyetli hammaddeler, basit üretim süreci ve çok yüksek performans içeriyor” ifadelerini kullandı.
Gao, standart BPR’ye silikon karbür ve zirkonyum dioksit maddeler eklediklerini ve ortaya çıkan ürüne BPR-1 ismini verdiklerini söyledi.
Gao ve ekip arkadaşlarının çalışması Çince yayın yapan bilimsel dergi Ordu Gereçleri Bilimi ve Mühendisliği tarafından 17 Mayıs’ta yayımlandı.
BENZER HABERLER