logo

Elektirikli Cessna Caravan 208B, ilk uçuşunu yaptı

Elektirikli Cessna Caravan 208B, ilk uçuşunu yaptı

Dünyanın en geniş oturma kapasitesine sahip elektrikli uçağı, ilk kez gökyüzü ile buluştu. Cessna Caravan 208B, elektrikli magniX motorlarıyla ilk uçuşunu yaptı.

Koronavirüs sürecinde uçaklarda maliyetler daha fazla konuşulmaya başlandı. Eski ve büyük uçaklar uçuş maliyetleri fazla olduğu için emekli edilmeye başlandı. Bu süreçte elektrikli uçaklar ise yeniden gündeme geldi.

Son olarak Cessna Caravan 208B, magniX firmasının ürettiği elektrikli motorlarla tarihi bir uçuşa imza attı. 9 yolcu kapasiteli uçak elektrikli motorlarıyla gökyüzü ile buluştu.

Şirketten konu ile ilgili yapılan açıklamaya göre ABD’nin Washington eyaletinde gerçekleştirilen söz konusu uçuş yaklaşık 30 dakika sürdü. 2021 yılının sonunda, bu uçağın 1600 kilometre menzile sahip olacak versiyonunun hizmete sunulması planlanıyor.

Elektrikli uçaklar yüzde 40-70 daha az milayetli

magniX’in CEO’su Roei Ganzarski, 15 yıl içinde 1600 kilometre mesafe içindeki tüm uçuşlarda, elektrikli uçak kullanılacağına inandığını söyledi.

Ganzarski, “Elektrikli uçaklar, bir saatlik uçuş için yüzde 40 ila 70 arasında daha az maliyetli olacaklar. Bu da daha çok uçağın, daha küçük havalimanlarına daha az karbon emisyonu ile uçması anlamına geliyor” dedi.

magniX firmasının elektrikli motor monte ettiği Cessna Caravan, dünyanın en geniş kullanımdaki orta menzilli uçaklarından biri.

Dünya genelinde 2 bin 600 adet Cessna Caravan, 100’den fazla ülkede hizmet veriyor.

İlk deneme Kanada’da yapılmıştı

Daha önce Aralık 2019’da, “Havilland Canada Havilland DCH-2 Beaver” uçağı, magniX’e ait elektrikli motorla uçmuştu.

magniX şirketi ile deniz uçakları işleten Harbour Air ortaklığında Vancouver kentinde, motoru tamamen elektrikten güç alan 6 yolcu kapasiteli ticari deniz uçağının deneme uçuşunun başarıyla gerçekleştirildiği aktarılmıştı.

Uçuşu yapan de Havilland Canada DHC-2 Beaver adlı uçağın 750 beygir gücünde bir elektrikli motor taşıdığı kaydedilen açıklamada, “Bu tarihi uçuş, havacılıkta üçüncü bir devrin, elektrik devrinin başlangıcını simgeliyor” ifadesine yer verilmişti.

Rolce Royce ve Airbus projelerini iptal etti

magniX’in aksine dünyada motorun yanı sıra sıfırdan elektrikli uçaklar üzerine çalışan şirketler de yer alıyor.

Bunlardan biri olan Zunum Aero, 27 koltuklu ve yaklaşık bin kilometre menzilli bir uçak geliştirmek için çalışıyor.

Alman firması Lilium ise, beş kişilik bir hava taksisini uçuracak elektrikli jet motoru üzerinde denemeler yapıyor.

Rolce Royce ve Airbus firmaları yakın bir zaman önce hibrid elektrikli uçak çalışmalarını iptal ettiklerini duyurmuştu.

#

SENDE YORUM YAZ