Son Dakika
NASA’nın öncü Parker Güneş İnceleme Aracı, 930 dereceyi aşan kavurucu sıcaklıklara maruz kalarak Güneş’e diğer tüm uzay araçlarından daha yakın uçtu ve tarihe geçti.
Ağustos 2018’de fırlatılan uzay gemisi, Güneş’e ilişkin bilimsel anlayışı derinleştirmek ve Dünya’daki yaşamı etkileyebilecek uzay-hava olaylarını tahmin etmeye yardımcı olmak üzere yedi yıllık bir görevde bulunuyor.
Salı günkü tarihi uçuşun Greenwich saatiyle tam olarak 11.53’te gerçekleşmesi gerekiyordu ancak bu saatin teyidi için misyonda görevli bilim insanları, Güneş’e yakınlığı nedeniyle birkaç gün boyunca araçla teması kaybettiklerinden Cuma gününe kadar beklemek zorunda kalacak.
NASA yetkilisi Nicky Fox, sosyal medyada yayınladığı bir videoda, “Parker Güneş İnceleme Aracı şu anda bir yıldıza daha önce hiç olmadığı kadar yakın uçuyor” dedi.
Aracın 6,1 milyon kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Fox, “Bu tam anlamıyla bir ‘Yaşasın, başardık’ anı” diye konuştu.
Misyondaki bilim insanlarından Arik Posner, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Bu, NASA’nın cesur görevlerinin bir örneğidir. Evrenimiz hakkında uzun süredir devam eden soruları yanıtlamak için daha önce hiç kimsenin yapmadığı bir şeyi yapıyor” dedi.
Posner, “Uzay aracından ilk durum güncellemesini almak ve önümüzdeki haftalarda bilim verilerini almaya başlamak için sabırsızlanıyoruz” ifadesini kullandı.
Parker’da “ısı kalkanı” bulunuyor
Aracın çok etkili bir ısı kalkanı bulunuyor. Kalkan sayesinde aracın iç aletleri, “korona” adı verilen güneşin dış atmosferini keşfederken oda sıcaklığına yakın, yaklaşık 29 derecede kalıyor.
Parker, aynı zamanda saatte yaklaşık 690 bin kilometre hızla hareket ederek ABD’nin başkenti Washington’dan Japonya’nın Tokyo kentine bir dakikadan kısa bir sürede ulaşabilecek kadar hızlı.
Maryland’deki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nda görev operasyonları yöneticisi olan Nick Pinkine, “Parker gerçekten de keşfedilmemiş bölgeden veri getirecek” bilgisini verdi. Pinkine, “Uzay aracı güneşin etrafından geri döndüğünde ondan gelecek haberleri heyecanla bekliyoruz” dedi.
Parker bu aşırı koşullara girerek bilim insanlarının Güneş’in en büyük gizemlerinden bazılarını çözmelerine yardımcı oluyor.
Güneş rüzgârının nasıl ortaya çıktığı, koronanın neden aşağıdaki yüzeyden daha sıcak olduğu ve koronal kütle atımlarının uzayda savrulan devasa plazma bulutlarının nasıl oluştuğu gibi bilinmeyen konularda aracın bilgi sağlaması amaçlanıyor.
Aracın Noel arifesindeki uçuş rekoru, üç yakın geçişin ilki. 22 Mart ve 19 Haziran 2025’te planlanan sonraki iki geçişte de aracın Güneş’e aynı şekilde yakın bir mesafeye ulaşması bekleniyor.
BENZER HABERLER