logo

İGA ART Sanat Projeleri Yarışması’nda büyük ödül sahibini buldu

İGA ART Sanat Projeleri Yarışması’nda büyük ödül sahibini buldu

İGA İstanbul Havalimanı’nın sanata açılan kapısı İGA ART, tüm dünyadan sanatçıları İGA ART Sanat Projeleri Yarışması’nda buluşturdu.

Türkiye’de kültür sanat alanında bugüne kadar verilen en büyük ödüllerden birinin sunulduğu “İGA ART Sanat Projeleri Yarışması”nın kazananı sanatçı Hayri Karay oldu.

Karay’a ödülü İGA İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen tören ile takdim edildi.
Bu yıl ikincisi düzenlenen ve ilk etabı 2023 yılı başında hayata geçirilen İGA ART Sanat Projeleri Yarışması’na, Türkiye ve dünyadan toplamda 172 proje katıldı.

Finale kalan 10 projenin belirlenmesinin ardından 20 Ekim 2023 tarihinde yarışmanın ikinci etabına geçildi.

10 finalist projenin ölçekli maketlerinin incelendiği jüri değerlendirmesi sonucu Hayri Karay’ın yapıtı 2 milyon TL’nin kazananı oldu.

Ödül töreninde konuşan İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen şunları söyledi:

“Her gün 200 binden fazla yolcuyu ağırladığımız İGA İstanbul Havalimanımızda toplumu ve sanatçılarımızı ortak bir noktada buluşturmanın son derece anlamlı olduğuna inanıyoruz. Sanatçılar bir ulusun, hatta tüm insanlığın geleceğini temsil ederler. Din, dil, ırk, yaş ayrımı yapmadan, her kesimden sanatçıyı kucaklayan ve seslerini dünyaya duyurmalarına vesile olan sanatın ve sanatçının en çok ihtiyaç duyduğu ‘özgür alanı’ sağlayan İGA ART, bu bağlamda dünya çapında örnek bir platformdur. Böylelikle İGA İstanbul Havalimanı da ülkemiz sınırları içerisindeki en büyük kamusal sanat alanı sayılmaya hak kazanmıştır. Bu yıl İGA ART Sanat Projeleri Yarışması’nı kazanan sanatçımız Hayri Karay’ı yürekten kutluyorum. İGA olarak yolcularımızı sanatın iyileştirici ve barışçıl gücüyle buluşturarak ülkemizin tanıtımına katkı sunmaya devam edeceğiz.”

Büyük ödülün sahibi sanatçı Hayri Karay’ı tebrik eden İGA ART Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Gülveli Kaya konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İGA ART, Anadolu’nun kültür beşiği olma misyonuyla ülkemizin değerlerini, sanatçılarını dünya ile buluşturuyor. Mevlânâ’nın ‘Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol’ sözündeki gibi İGA ART, hem olduğu gibi hem göründüğü gibi bir kurum. Uluslararası arenada dünyaca ünlü sanatçılarla iş birliği yapmak varken kendi kaynakları ile kendi ülkesinin sanatçılarına alan açması çok önemli. Bu doğrultuda bugün yine sanatın birleştirici gücü ile burada toplandığımız için memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.

Büyük ödülün sahibi Sanatçı Hayri Karay ise duygularını şöyle ifade etti: “Sanata katkılarından dolayı İGA ART’a çok teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılında böyle bir esere imza atmak benim için son derece onur verici. Eserimi Cumhuriyetimizin 100. yılına ithaf ediyorum.”

Sanatçı Hayri Karay’ın eseri sanatseverlerle buluşacak

Sanatçı Hayri Karay’ın yarı soyut eseri, Anadolu kültürünün çeşitliliği ve etnografik sosyalliğini ışık-gölge-biçim oyunlarından yararlanan görsel bir dansla anlatıyor.

Birbirine zıt geometrik ve organik şekillerin uyumu, dengesi, karşıtlığı ve devinimi ile değişkenlik vurgulanıyor. Eserin 2024 yılı içinde tamamlanarak İGA İstanbul Havalimanı’nda misafirlerle buluşması hedefleniyor.

İGA ART Sanat Projeleri Yarışması’nın jüri topluluğu; Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA- Türkiye) üyesi Nazlı Pektaş, Akademisyen ve ressam Prof. Dr. Gülveli Kaya, Akademisyen ve küratör Prof. Dr. Markus Graf, İGA İstanbul Havalimanı Dizayn Müdürü Esra Doğutepe, Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali Güveli ve değerli sanatçılar Seçkin Pirim ile Seyhun Topuz olmak üzere resimden heykele, mimariden eleştirmenliğe, küratörlükten akademisyenliğe kadar sanatın çeşitli alanlarında emek veren isimlerden oluşuyor.

İlk kez 2022 yılında düzenlenen İGA ART Sanat Projeleri Yarışması’nın kazananı Betül Kotil’in “Saya’nın Sesi” isimli projesi idi. Kotil’in açık yapıtı, İGA İstanbul Havalimanı’nda sergilenerek farklı kültürlerden milyonlarca ziyaretçiyi karşılıyor.

Hayri Karay hakkında:

1952 yılında Balıkesir’de doğan Hayri Karay, 1970-1975 yılları arasında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde heykel öğrenimini tamamladı. 1976-1984 yılları arasında aynı okulda öğretim üyeliği yardımcılığı ve heykel atölyelerinde eğitici-öğretmenlik yapan Karay, yüksek öğretimde doktora karşılığı olarak “Sanatta Yeterlilik” derecesi aldı. “Heykel Sanatında Geometri” araştırmalı kitabını yazan Karay; 1973-74-75 Ahmet Andiçen Heykel Yarışması, 1974 Hadi Bara Heykel Yarışması, 1975-76 İstanbul Festivali Arkeoloji Müzeleri Resim-Heykel Yarışması, 1976 Yarımca Sanat Festivali Heykel Yarışması, 1977 İstanbul Sanat Bayramı “Yeni Eğilimler Sergisi”, 1987 Günümüz Sanatçıları Heykel Sergisi yarışmalarında ödüle layık görüldü. Sanatsal çalışmaları ulusal ve uluslararası sanat etkinliklerinde sergilenen Karay’ın müzelerde ve özel koleksiyonlarda da eserleri yer almaktadır.

#

SENDE YORUM YAZ