logo

Yeşil ve gri pasaportlara Avrupa girişlerinde yeni uygulama

Yeşil ve gri pasaportlara Avrupa girişlerinde yeni uygulama

Yeşil ve Gri Pasaporta Sahip Vatandaşlar İçin Avrupa’ya Girişlerde Yeni Uygulama

Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) Pasaport Hamili Türk Vatandaşları da Schengen bölgesine vizesiz geçiş hakkına sahip olan diğer vatandaşlar gibi Avrupa Ülkeleri’ne yapacakları seyahatlerinde muafiyet sınırlaması ile karşı karşıya kalabilirler.  Avrupa Parlamentosu twitter hesabından yapılan duyuruya göre, 180 gün içerisinde maksimum 90 güne kadar olan Avrupa seyahatlerinde Schengen vizesi prosedüründen muaf olan Yeşil ve Gri pasaport sahiplerinin, 2020 yılında vizesiz seyahat etme hakkına kısıtlama getirilmesi gündeme gelmiştir. Avrupa seyahati için vizeden muaf tutulan kişilerin de seyahatleri öncesinde ilgili ülkeye giriş izni almaları öngörülmüştür.

Vizesiz seyahat hakları alınan karar gereğince kısıtlanırken, Avrupa Parlemento’sunun duyurusuna göre; 2020 yılında Avrupa Ülkeleri’nden birine seyahat etmek isteyen Yeşil ve Gri Pasaport Sahibi Türk Vatandaşları’nın seyahatleri öncesinde ETIAS Sistemi üzerinden kayıt yaptırmaları gerekebilir. Avrupa Parlamentosu’nun twitter hesabından yaptığı duyurunun ardından CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç de Twitter hesabından konu hakkında şunları söyledi: “Türkiye’deki yeşil pasaport sahipleri de bu kapsama giriyor. ABD gibi AB de, vizesiz seyahat hakkı olan pasaportlardan seyahat öncesi onay uygulamasına geçiyor. Bir tür önvize uygulamasına geçiliyor.”

Yapılan kayıt işlemi sırasında, yolcuların giriş izni alabilmek için belirli bir miktar harç bedeli tahsil edileceği öngörülmektedir. 18 yaş altı ve 70 yaş üzeri yolcular, ilgili harç bedelinden muaf tutulacaktır. Bu uygulama ile Yeşil ve Gri Pasaport sahibi Türk Vatandaşları’nın vize muafiyet hakları saklı tutulup yalnızca Avrupa’ya giriş esnasında seyahat izni almaları sağlanacaktır. Vize muafiyet prosedürleri ve vizesiz konaklama gün sayısı ile ilgili güncel bir bilgi paylaşılmamıştır. Yeşil ve Gri pasaport sahiplerinin ETIAS sistemine kayıt yaptırma zorunluluğuna dair kesin bilgi henüz paylaşılmamıştır.

Avrupa’ya Girişlerde Seyahat Belgesine Niçin Gerek Duyuldu?

Yeni yürürlüğe giren yasanın öncelikli amacının güvenlik olduğunu beyan eden Avrupa Parlementosu;

  • Sınır kontrolünün sağlanması,
  • Salgın tehlikesi,
  • Yasadışı göç,
  • Güvenlik tehditi ve kendi ülke vatandaşlarının korunması gibi önemli hususların kontrol altında tutulması adına bu kararın alındığını bildirmiştir.

Avrupa’ya Giriş İzni (Seyahat Belgesi) Hangi Durumlarda Reddedilir?

Yeşil ve Gri Pasaporta sahip Türk Vatandaşları’nın Avrupa’ya Giriş İzni başvurusunda bulunması 2020 tarihi itibari ile geçerli olacaktır. Net tarih bilgisi Avrupa Parlamentosu tarafından henüz paylaşılmamıştır. Her başvuru sahibinin sunmuş olduğu evraklar koşulsuz kabul edilmeyecek ön kontrolden geçecektir. Herhangi bir göç durumu ya da güvenlik tehditi unsuru ile karşılaşılması halinde Avrupa’ya Giriş İzni başvuruları reddedilecektir.

Önemli!

Avrupa’ya seyahat etmek isteyen Yeşil ve Gri Pasaport Sahibi Türk Vatandaşları’na verilen giriş izni süresi yeni alınan karara bağlı olarak 3 yıl geçerliliğini koruyacaktır.

#

SENDE YORUM YAZ