logo

UNESCO listesindeki Machu Picchu’da havaalanı krizi

UNESCO listesindeki Machu Picchu’da havaalanı krizi

Peru’da turistlerin Machu Picchu’ya ulaşımını kolaylaştırmak gerekçesiyle inşa edilecek milyarlarca dolarlık yeni havaalanı için büyük tartışma konusu oldu.

İnka uygarlığının en ünlü antik kenti olan Peru’daki Machu Picchu’nun kalıntıları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

UNESCO’nun Dünya Mirası listesindeki Machu Picchu, 2017 yılında 1.5 milyondan fazla ziyaretçi ağırladı ki, bu, UNESCO’nun tavsiye ettiği limitin iki katıydı.

Ama şimdi Machu Picchu’ya daha yakın ve turistleri doğrudan taşımaya imkan veren yeni bir uluslararası havaalanının inşasına başlanması arkeologlar, tarihçiler ve yerel halkta infial yarattı.

Yeni havaalanı inşaatını önlemek için bir dilekçe imzalama kampanyası başlatıldı.

Sputnikin derlediği The Guardian’ın haberine göre göre, milyarlarca dolara inşa edilecek yeni havaalanı için saha temizleme çalışmaları yürütülüyor.

Buldozerler, deniz seviyesinden 3800 metre yüksekteki İnka kasabası Chinchero’da milyonlarca ton toprak kaldırmakla meşgul.

Oysa Chinchero, 15. yüzyılda dünyanın en büyük imparatorluğu olan İnkaların bugünkü Kolombiya’dan Arjantin’e uzanan uygarlığının kalbi olan Kutsal Vadi’nin giriş kapısı kabul ediliyor.

Şimdiki halde Kutsal Vadi’yi ziyaret etmek isteyenlerin çoğu Cusco kentindeki havaalanı üzerinden geliyor.

Ama tek bir pisti bulunan Cusco, Peru’nun başkenti Lima’dan ya da Bolivya’nın başkenti La Paz’dan aktarmalı gelen uçaklardan sadece dar gövdeli olanlarına iniş izni verebiliyor.

Güney Kore ve Kanadalı şirketler yarışta

Chinchero’yu mesken tutacak yeni havaalanı ise Latin Amerika ve ABD’nin büyük şehirlerinden Kutsal Vadi’ye doğrudan uçuş imkanı sunacak.

Ancak Güney Kore ve Kanada menşeili şirketlerin ihalesini kapmak için yarıştıkları yeni havaalanından kalkacak uçakların, Ollantaytambo ile onun 348 kilometrekarelik arkeolojik parkının üzerinde alçaktan uçacağına dikkat çekiliyor.

Bu da İnka kalıntılarının hesaplanamayacak zararlar görmesi anlamına gelecek.

Su kaynaklarına zarar verecek

Hükümetin 2023’te tamamlamayı planladığı inşaatın, Piuray Gölü’ne ve çevresindeki yeraltından gelen su kaynaklarına zarar vereceğine de dikkat çekiliyor.

Örneğin Cusco su tedariğinin yarısından fazlasını buradan karşılıyor.

Cuscolu anthropolog Pablo Del Valle, durumu şöyle değerlendirdi:

“İronik ve çelişki dolu bir hareket: İnka kültürünün çekirdeği Kutsal Vadi’den sadece 20 dakika uzaklıkta, tam da turistlerin görmek için geldiği şeyin tepesine bir havaalanı inşa etmek istiyorlar.”

Dilekçe Peru Devlet Başkanı Martín Vizcarra’dan havalalanını Chinchero’ya inşa etmemesini talep ediyor.

Majluf, “Bu bölgede dilekçeyi imzalamamış tek bir tarihçi ya da arkeolog bulamazsınız” dedi.

600 yıl önce İnka İmparatoru Túpac Inca Yupanqui’nin malı mülkü olarak inşa edilmiş olan Chinchero’da yerel ekonomi çiftçilik ve turizme dayanıyor.

Ama turizmden geçinenler bile havaalanı planından rahatsız.

#

SENDE YORUM YAZ