logo

Ülkeler havalimanlarında aşı çalışmalarına yoğunluk verid

Ülkeler havalimanlarında aşı çalışmalarına yoğunluk verid

Dünyayı durduran koronavirüs salgının kontrol altına alınma umudu olan aşı için dağıtım konusunda havalimanlarında çalışmalar devam ediyor.

Covid-19 aşılarının sene sonuna doğru onay alma olasılığının kuvvetlenmesi ve Avrupa Birliği’nin aşı şirketleri ile yaptığı dev anlaşmalar ilaç nakliyatında Avrupa hava trafiğinin en büyük merkezi Frankfurt Havalimanı’nın lojistik hazırlıklarını en üst seviyeye çıkarmasını zorunlu kıldı.

Halihazırda ilaç, maske ve ameliyat aletleri gibi birçok ürünün naklinin sağlandığı havalimanında, geçen ağustosta inşa edilen 12 bin metre karelik ısı kontrollü “Cargo Cool Center” ilaç terminalinde aşılar için de 2 bin metrekarelik soğuk hava deposu ayrıldı.

BioNTech ve Pfizer’ın aşılarına -70 derecede koruma

Aşılar için hayati öneme sahip bu depolar sayesinde ortalama -70 santigrad derece ısıda saklanması gereken BioNtech/Pfizer aşısının ikmali mümkün olacak.

Frankfurt Havalimanı’ndan yaklaşık 20 km uzaklıktaki BioNTech laboratuvarında geliştirilen aşı adayının meydana ulaşmasının ardından uçaklara yüklenmesi için de 20 adet soğuk hava depolu araç kullanılacak.

Böylece depolardan birçok uçağa aynı zamanda soğuk hava zinciri kırılmadan yükleme yapılabilecek.

Avrupa Birliği (AB) kısa süre önce 300 milyon doz Pfizer/BioNTech aşısı satın almayı kabul etmişti. Büyük bir lojistik operasyonun habercisi olan bu karar, özellikle Frankfurt aktarmalı birçok uçuşu kapsayacak.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), sekiz milyarlık dünya nüfusuna tek bir doz sağlamak için 8 bin dev kargo uçağına ihtiyaç duyulacağını belirtti.

Sıfırın altındaki sıcaklıkların muhafaza edilmesi gerekmediği durumlarda kargo uçakları bir milyon doz aşı taşıma kapasitesine sahip.

#

SENDE YORUM YAZ