logo

Uçakta baş ve kulak ağrıları olduğu zaman ne yapmalıyız?

Uçakta baş ve kulak ağrıları olduğu zaman ne yapmalıyız?
Modern uçaklarda kabin basınçlaması 5000 – 8000 feet yüksekliğe göre ayarlanmaktadır. Uçağın tırmanışa geçmesi ile bu irtifalardaki basınç, deniz seviyesine göre düşük olduğu için vücut boşluklarında (orta kulak ve sinüsler gibi) var olan gazlar genişler, orta kulaktaki gazlar östaki tüpü ile ağız yoluyla, sinüslerdeki gazlar ise burun yoluyla dış ortama boşalır. Böylece orta kulaktaki veya sinüslerdeki gazların basıncı ile dış ortamdaki basınç uyumlu hale gelir. Uçağın inişi sırasında ise dış ortam basıncı artar, vücut boşluklarında ki basınç ile dış ortamın basıncının eşitlenmesi için aynı yollarla ters istikamette hava girişi gerekir
.
Kulak veya baş ağrınızın olmaması için, uçağın alçalışa geçmesi ve inişi sırasında düzenli yutkunmak, yudum yudum su içmek, sakız çiğnemek, esnemek basınç eşitleme sistemlerinin çalışmasına yardım ederek ağrıyı engelleyecek veya azaltacaktır. Bebeklerin ağlaması, emzik, biberon veya anne sütü emmesi de aynı etkiyi yapar.
Kulak kiri, tonsillit, sinüzit, orta kulak iltihabı, grip gibi enfeksiyonların neden olduğu ödem ve tıkanıklar, östaki tüpü ile ilgili yapısal problemler bu basınç eşitleme sistemlerinin rahat çalışmasını engeller. Bu durumlar sıklıkla ağrı ile, nadiren de kulak zarı yırtılması ve kulak kanaması ile sonuçlanabilir. Bu gibi enfeksiyonlarınız iyileşinceye kadar ve bu bölgelere göre ait anatomik sıkıntılarınız giderilinceye kadar havayolu ile seyahat planınızı ertelemenizi öneririz. (shgm.gov.tr)

#

SENDE YORUM YAZ