logo

TÜBİTAK ve HAVELSAN’ın ürettiği yerli kule simülatörü dünyaya satılacak

TÜBİTAK ve HAVELSAN’ın ürettiği yerli kule simülatörü dünyaya satılacak

TÜBİTAK ve HAVELSAN tarafından üretilen yerli ‘ATC Kule ve Radar Eğitim Simülatörü’ havalimanı kule personelinin eğitiminde tam not aldı. Simülatör, dünyaya da satılacak.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)-TÜBİTAK-HAVELSAN işbirliğinde üretilen yerli ve milli Kule ve Radar Eğitim Simülatörü, dünya pazarlarına açılıyor.

Havalimanı kule personelinin hava trafik eğitimi için Türkiye’de kullanıma giren ilk milli simülatör, uluslararası havacılık fuarlarında görücüye çıkacak.

Milli gururumuz, DHMİ ve HAVELSAN’ın ortak çalışmasıyla pazarlanacak.

İlk sınavından tam not 

Yüzde yüz yerli imkanlarla geliştirilen ATC Kule ve Radar Eğitim Simülatörü, DHMİ’nin Ar-Ge çalışmaları çerçevesinde TÜBİTAK ve HAVELSAN tarafından üretildi.

Tamamı Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından geliştirilen eğitim simülatörü 2017’de tamamlandı. Simülatörün ilk sınavını Ankara Esenboğa Havalimanı Eğitim ve Simülatör Tesisleri’nde verdi.

Havalimanı kule personelinin eğitiminde tam not alan simülatör, dünya pazarlarına açılmak için gün sayıyor.

Rüzgar etkisi, patlama… 

Simülatörde hava meydanının tel örgüsü içerisinde kalan alanda oluşabilecek patlama, rüzgar etkisi, uçak çarpışması gibi özel efektler kullanılabiliyor.

Ayrıca, simülatörde performans değerlendirme imkanı da bulunuyor.

Son teknoloji ve sınıfının en iyisi

Yerli ATC Kule ve Radar Eğitim Simülatörü kendi sınıfında üretilmiş en güçlü sistemlerden biri olarak kabul ediliyor.

İleri teknoloji kullanılarak geliştirilen proje, hava trafik kontrolü, radar haritaları üzerinde sergilenen verilerin okunması, uçaklara ait kimlik bilgilerinin tespiti, uçakların pozisyon, uçuş ve  egzersiz bilgilerini farklı senaryolar ışığında oluşturup ekrana yansıtıyor.

Simülatör ana radar ekranı hava durumu bilgilerini de anlık verilerle paylaşıyor.

#

SENDE YORUM YAZ