logo

THK Üniversitesi, Çin’e pilot yetiştirecek

THK Üniversitesi, Çin’e pilot yetiştirecek

THK Üniversitesi, havacılığın en hızlı büyüyen pazarı olan Çin’de artan pilot ihtiyacına karşılık önemli bir işbirliğine imza attı.

1,5 milyara yaklaşan nüfusu, geniş coğrafyası ve dinamik ekonomisiyle dikkat çeken Çin, hızla büyüyen havacılık sektöründe özellikle uluslararası ticari pilot eğitimi ihtiyacını kendi imkanlarıyla karşılayamadığı için rotasını Türkiye’de havacılık üzerine uzmanlaşmış ilk ve tek üniversite olan, Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’ne çevirdi.

BM Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu’nun (ICAO) 17 yıl içinde 10 milyon havacı personel yetiştirmeyi hedefleyen uluslararası projesinin yürütücülerinden ve bu organizasyonun kontrolünde dünya çapında 35 havacılık üniversitesinin dahil olduğu organizasyonun üyesi olan THK Üniversitesi, Çin havayolu şirketlerine pilot yetiştirmek için bir eğitim ajansıyla anlaştı.

ÇİN’DEN YETKİLİLER GELDİ

Çin’den gelen ajans yetkilisi ve THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Erman Akbulut, pilotaj eğitimleriyle ilgili ayrıntılar hakkında görüştü. Üniversitenin Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Haydar Ateş de bir yandan Çin’e gidip görüşmeler ve ziyaretler yaparken, diğer yandan Çin’in Ankara Büyükelçiliği’ndeki yetkilileriyle iletişim kurdu.

Yaklaşık 2 ay süren görüşmelerin ardından THK Genel Başkanı ve THK Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı E. Tümg. A. Bertan Nogaylaroğlu ve Çinli temsilciler tarafından anlaşma imzalandı.

4 KATEGORİDE EĞİTİM VERİLECEK

Anlaşmaya ilişkin bilgileri, THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Erman Akbulut verdi. Prof. Dr. Akbulut, Çin’den gelecek öğrencilere 4 kategoride eğitimler verileceğini ve sınavlarının yapılacağını belirterek bunları şöyle sıraladı:

Pilotaj lisans eğitimleri, pilotaj temel eğitimi almış olanların uluslararası ticari pilot olabilmeleri için CPL IR eğitimleri, yangın söndürme ve ambulans uçak ile helikopterleri için pilot eğitimleri ve Havacılık İngilizcesi eğitimi.

Prof. Dr. Akbulut, dünya standartlarında eğitim veren THK Üniversitesi’nin yabancı ülkelere yönelik çalışmalarının yoğunlaştığını belirterek, “Halen üniversitemizde 72 farklı ülkeden öğrenci bulunmakta. Ülke ve yabancı öğrenci sayısını artırmaya yönelik çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

ORTAK ARGE MERKEZİ HAZIRLIĞI

Üniversitenin Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Haydar Ateş de Çinli yetkililerin THK Üniversitesi ile işbirliğine çok önem verdiklerini belirtti.

Dr. Öğretim Üyesi Ateş, havacılık alanında faaliyet gösteren Çin kurum ve kuruluşlarının ilişkileri geliştirme yönünde yakın işbirliği talepleri olduğunu, bu kapsamda THK Üniversitesi’nde müşterek “İnsansız Hava Araçları ARGE Merkezi” kurulması konusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) belirlediği sınırlamalar dahilinde çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Dr. Ateş, Çin’in havacılık sektöründe hızla büyüdüğünü ve yetişmiş insan gücüne büyük ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak “Nüfusu 1,5 milyara yaklaşan Çin’in kısa vadede ihtiyaç duyduğu uluslararası ticari pilot sayısı 2.200 olarak hesaplanıyor. Kendi imkanları bunu karşılamaya yetmediği için dışarıya yöneliyorlar. Şu ana kadar çoğunlukla Avustralya’dan eğitim desteği alıyorlardı. Artık THK Üniversitesi’ne de pilot eğitimi için öğrenci gönderecekler” dedi.

2036’YA KADAR 620.000 PİLOT GEREKİYOR

THK Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı E. Tümg. A. Bertan Nogaylaroğlu ise havacılık sektörünün hızla büyüdüğünü, 2036 yılına kadar tüm dünyada 620 bini pilot olmak üzere yaklaşık 10 milyon yeni havacı personele ihtiyaç duyulacağını belirtti.

Nogaylaroğlu şöyle devam etti: “THY de uçak filosunu büyütmeye devam ediyor. Alınması planlanan uçak sayısı dikkate alındığında bu ihtiyaç yaklaşık 4.000 pilot düzeyinde ve tamamı uluslararası ticari pilot olacak. Bu düzeyde Türkiye’de eğitim verme yetkinliğine sahip tek kurum olarak sorumluluğumuz çok büyük. Halen THK Üniversitesi ile THY arasında pilot istihdam anlaşması var. THK Üniversitesi aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri pilot adayı öğrencilerinin temel eğitimini de vermektedir. Bu alanda çok önemli tecrübe ve yetkinliğe sahip olan öncü kuruluş THK ve THK Üniversitesi’nin sorumlulukları gün geçtikçe artıyor.”

254 SAAT 15 DAKİKA UÇUŞ EĞİTİMİ

Türkiye’de ve dünyada havacılık ve özellikle pilotaj eğitimi veren çok sayıda kurum ve kuruluş olmakla birlikte, bu kuruluşların büyük bölümü pilot eğitiminin ilk 2 kademesi olan PPL (Hususi Pilot Lisansı) ve CIP (Tek Uçuş) düzeyinde eğitim verebilme yetkinlik ve yeterliliğine sahip.

Pilotaj programları açmaya başlayan çok sayıdaki yükseköğretim kurumu da bu temel eğitim düzeyi için kiralık uçaklar veya havaalanları kullanarak eğitim veriyor.

Bu eğitimlerin süresi yaklaşık 88 uçuş saat. Dünya genelinde “Uluslararası Ticari Pilot Lisansı – CPL IR” veren kuruluş sayısı ise çok düşük.

Halen bu düzeyde Türkiye’de eğitim veren tek kurum olan Türk Hava Kurumu Üniversitesi gerek teorik eğitimleri ve gerekse Uluslararası Ticari Pilot Lisansı alabilmek için alınması gereken 195 saatin çok üstünde uçuş eğitimi uygulayarak 254 saat 15 dakikalık programla tüm mezunlarına dünyadaki bir uçuş eğitiminde alınabilecek en üst düzey eğitimi veriyor.

Bu da mezunlara diploma ve lisansını almalarını müteakip şirket tarafından uygulanan tip eğitimi sonucu ulusal veya uluslararası bir ticari havayolu şirketinde 2’nci kaptan koltuğuna oturma imkanı veriyor.

Mezunlar çalışmaya başladıktan sonra 1,500 uçuş saatini tamamladığında kaptan pilot olabiliyor.

Türk Hava Kurumu Uçuş Akademisi’nde daha önce eğitimini 5-6 yıl önce tamamlayan pilotlardan THY’de kaptan pilot olarak görev yapan mezunlar bulunuyor.

THK Üniversitesi ayrıca tüm Avrupa kıtası dikkate alındığında eğitim uçağı olarak, Airbus ve Boeing ile benzer özellikte en yeni nesil Class Cocpit eğitim uçakları ve eğitmen pilotlar ile 3 havaalanı kapasitesiyle bu eğitimi verme yetkinlik ve yeterliliğine sahip 3 kurumdan birisi olma özelliği taşıyor.

Kapasite açısından da üst düzeyde olan Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nde 1 öğretmen pilota 5-6 öğrenci düşüyor. Birçok pilotaj eğitim kurumunda ise 1 öğretmen pilot, 15-16 öğrenciye eğitim veriyor.

Görevde olan pilotlar ve halen pilotaj eğitimi alan öğrenciler için çok önemli bir konu da Havacılık İngilizcesi ve bu alandaki uluslararası sınavlar.

Görevdeki her pilot 3 yılda bir Havacılık İngilizcesi sınavına girmek ve asgari Level 4 düzeyinde not almak zorunda. Bu zorunluluk pilotaj öğrencileri için de var.

Bu not alınamadığı takdirde pilot uçuşları durduruluyor. THK Üniversitesi bünyesindeki uluslararası yetkiye sahip “Havacılık İngilizcesi Test Merkezi” ve yine bu merkez bünyesinde açılmış olan “Havacılık İngilizcesi Eğitim Programı” ile pilotaj öğrencilerine Level 6 düzeyinde Havacılık İngilizcesi veriyor.

Bu düzeyle mezun olan öğrenciler görevleri süresince bir daha bu sınava girmek zorunda kalmıyor.

#

SENDE YORUM YAZ