logo

NATO’dan Türkiye’ye S-400 açıklaması

NATO’dan Türkiye’ye S-400 açıklaması

Türkiye’nin S-400 ve F-35 alımı ABD ve NATO gündeminden düşmezken, konuya ilişkin bir açıklamada NATO Komutanı Tod Wolters’den geldi.

NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Hava Komutanı Tod Wolters, Türkiye’nin Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemi edinmesinin, NATO’nun ‘bilindik düşmanlarının’, radardan kaçabilen beşinci nesil F-35 jetlerinin nasıl çalıştığını anlamasına neden olabileceğini söyledi.

Wolters, Reuters ajansına demecinde, Türkiye’nin Rusya yapımı S-400 sistemi teslim alacak olmasının ‘endişe verici’ olduğunu ifade edip buna karşın şimdilik Türkiye ile güçlü askeri bağların korunması için çalıştığını söyledi.

İsmini vermeden ‘NATO’nun bilindik düşmanı’ Rusya’ya atıfta bulunan Wolters, Türkiye’nin S-400 savunma sistemi kullanması yüzünden, Rusya’nın da F-35 savaş uçağının neler yapabileceğini daha iyi anlayabileceğini belirtti. Wolters, bunun ’NATO’nun yararına olmayacağını’ da ifade etti.

Askeri uzmanlara göre, yakınlarında F-35 uçaklarının kullanılması sayesinde, S-400 sistemi, bu uçakların tespit edilme menzili gibi bazı özelliklerini öğrenebilir.

Nitekim Wolters, NATO’nun bir F-35 uçağının, S-400 sisteminin yakınlarında ‘ne sıklıkta, ne kadar sürede ve ne kadar yakınlıkta’ uçurulacağı konusunda endişeli olduğunu belirtip tüm bunların belirlenmesi gereken noktalar olduğunu kaydetti.

Fakat Wolters, Rus yapımı hava savunma sistemi konusundaki tartışmalara karşın Türk hava güçleri ile iletişiminin ‘sapasağlam’ olmaya devam ettiğini ifade edip bunun bu şekilde devam edeceğinden emin olmak istediklerini ifade etti.

Diğer taraftan Wolters’ın bu açıklaması, F-35 jetlerinin Avrupa’da giderek daha yaygın kullanılmaya başladığı bir döneme denk geliyor.

Nitekim ABD Hava Kuvvetleri’nin bir sözcüsüne göre, Norveç, İngiltere ve İtalya’nın elinde yıl sonuna kadar toplam 40 adet F-35 jeti olacak ve bu sayı giderek artacak.

ABD ve NATO yetkilileri, Nato üyesi olan Türkiye’nin Rusya yapımı S-400 sistemi teslim almasına engel olmaya çalışıyor.

Yetkililerden bazıları, buna gerekçe olarak, Nato ülkelerinin birbirine uyumlu savunma sistemleri kullanmamalarının tehlikeli olacağını göstermişti.

#

SENDE YORUM YAZ