logo

Lübnan’da, İran ve Suriye uçaklarına yakıt vermeyi durdurdu

Lübnan’da, İran ve Suriye uçaklarına yakıt vermeyi durdurdu

Lübnan, uluslararası yaptırımlara tabi olan İran ve Suriye havayolu şirketlerine Uluslararası Beyrut Refik Hariri Havalimanı’nda yakıt ikmalinin engelleyen yaptırıma uyduğunu açıkladı. Söz konusu şirketler, Lübnan’a iletilen yaptırım listesinde yer alıyor.

Uluslararası Beyrut Refik Hariri Havalimanı yönetimi, 5 Kasım’da ABD yaptırımları uygulanmaya başlayan İran havayolu şirketleri de dahil olmak üzere bazı havayolu şirketlerine yönelik uluslararası yaptırım kararına bağlı olduğunu belirtti. Havalimanı, bu uçaklara yakıt ikmali sağlamaktan kaçınıyor. Söz konusu listede dünya çapında 15 ülkeye ait 20’den fazla havacılık şirketi bulunuyor.

Lübnanlı kaynaklar, listede “Iran Air” ve “Mahan Air” gibi İran havayolu şirketlerinin yer aldığını söylediler. Listenin ayrıca “Cham Wings” ve “Suriye Arap Havayolları” gibi Esed rejimine ait havayolu şirketlerini de kapsadığını belirttiler. Listede ayrıca Beyaz Rusya’ya ait bir havayolu şirketi olan “Belavia” da var.

Kaynaklara göre, listede Lübnan’da temsilcilikleri ve seferleri bulunmayan başka havayolu şirketleri de yer alıyor.Birçok uluslararası pazarlama şirketi, Beyrut Havalimanı’na uçak yakıtı sağlıyor. Bu şirketlerden bazıları yaptırımlara uyma kararı alan “BP” veya “Total” gibi büyük şirketlerle bağlantılı. “BP” ve “Total” e bağlı olan şirketler, yaptırımlara tabi tutulan şirketlere havaalanında yakıt ikmali yasağına uyuyor. Karar, Lübnan’ın yaptırımlar listesine bağlı olduğunu teyit eden resmi bir karar haline gelmeden önce, Beyrut havaalanında faaliyet gösteren şirketler nezdinde fiilen uygulanmaya başladı. Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, “Karar yürürlüğe girdi ve İran’a yönelik ABD yaptırımlarının yürürlüğe girmesinden bu yana havaalanında uygulanıyor ” ifadelerini kullandılar.

İran’a yönelik yeni ABD yaptırım paketinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, Uluslararası Havalimanı’ndaki Lübnan petrol şirketlerine İran Havayollarına bağlı uçaklara yakıt ikmali yapılmaması talimatı verildi. Beyrut havaalanında faaliyet gösteren şirketler Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin yaptırım yönetmeliklerine genellikle uyuyor.

İran Havayolu Şirketleri Federasyonu Genel Sekreteri Maksud Esadi Samani, birkaç gün önce, İran uçaklarının yakıt ikmalinin askıya aldığını doğruladı ve şunları söyledi: “Maalesef, son günlerde bu mesele hakkında konuşuldu. Şu anda uygulama aşamasındayız ve İran havayolları şu anda Lübnan havaalanlarında yakıt tedarik edemiyor.”
Beyrut Uluslararası Havalimanı’nda yakıt ikmali yapan petrol şirketlerinden biri olan Fransız şirketi Total daha önce İran’a yönelik “ABD yaptırımlarına bağlı olduğunu” açıklamıştı.

#

SENDE YORUM YAZ