logo

Kara deliğin görüntülenme hikayesi

Kara deliğin görüntülenme hikayesi

Gökbilimcilerin büyük uğraşlar sonucu yayınladıkları ilk kara delik fotoğrafı dünya gündemine oturdu.

Dünya’dan 500 milyon trilyon km (500 kentilyon km, yaklaşık 53 milyon ışık yılı) uzaktaki kara deliğin fotoğrafını çekmek için dünyanın farklı bölgelerinde yer alan 13 teleskop kullanıldı.

Bu görütülerin bir araya getirilip yayınlaması ise çok farklı bir çalışmanın sonucunda meydana geldi.

BBC Türkçe tarafından yayınlanan fotoğrafta, elde edilen veriler internet üzerinden gönderilemeyecek büyüklükte olduğundan yüzlerce sabit sürücüde depolandığı açıklandı.

Kara deliğin fotoğrafını bir tek teleskopla çekmek mümkün olmadığından, bu alanda yapılan en büyük deney kapsamında, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Profesör Sheperd Doeleman yönetiminde, dünyanın farklı bölgelerindeki sekiz teleskop arasında bağlantı sağlayan bir proje geliştirildi.

Bu teleskoplar Hawai ve Meksika’da yanardağlar üzerinde, Arizona’da ve İspanya’nın Sierra Nevada bölgesinde dağlar üzerinde, Şili’deki Atakama Çölü’nde ve Antarktika’da yer alıyordu.

200 kişiden oluşan bir ekip, teleskopları M87 galaksisi yönüne çevirip 10 gün boyunca merkezini gözledi.

Elde edilen veriler internet üzerinden gönderilemeyecek büyüklükte olunca, yüzlerce sabit sürücüde depolanıp Boston ve Bonn’daki işlem merkezlerine aktarıldı.

Ortaya çıkan bu hummalı çalışma sonrasında ortaya çıkartılan ilk kara delik fotoğrafı ise “olağanüstü bir bilimsel beceri” olarak görülüyor.

#

SENDE YORUM YAZ