logo

Japonya’da çiftçiler dronelerle tarım yapıyor

Japonya’da çiftçiler dronelerle tarım yapıyor

Tarım alanlarını ilaçlamak ya da gübrelemek üzere birbiri ardına yüksek teknoloji ürünü “zirai drone” geliştiren Japon şirketleri arasındaki rekabet her geçen gün daha da artıyor.

Zirai drone üreten şirketlerin ana pazarını ise işlerini sürdürecek ya da devredecek genç kuşağa sahip olmayan küçük ölçekli yaşlı Japon çiftçileri oluşturuyor. Gençlerin büyük şehirlere göç etmesiyle birlikte iş gücü sıkıntısı çekmeye başlayan taşradaki çiftçiler, ileri teknoloji ürünleri sayesinde eskisinden çok daha verimli hale gelmeyi umut ediyor.

Japonya’nın kuzeydoğusunda çalışan bir grup mühendis ve çiftçi son birkaç aydır yeni nesil bir zirai drone modelinin test uçuşlarını gerçekleştiriyor. Çeltik tarlaları üzerinde uçurulan insansız hava araçları, normal şartlarda yaşlı çiftçilerin bel ağrısı yüzünden yarım bırakmak zorunda kalacağı işleri bununla kıyaslanamayacak kadar kısa sürede tamamlıyor.

Yaşlı çiftçiler: “Bu benzeri olmayan bir teknoloji”

On yedinci yüzyıldan bu yana Tokyo’nun pirinç tedarikçisi olmayı sürdüren Tome bölgesinde tarımla uğraşan 69 yaşındaki Japon çiftçi İsamu Sakakibara yeni dronelar hakkındaki fikrini, “Bu, eşi benzeri olmayan türde ileri bir teknoloji.” şeklinde belirtiyor.

Aynı zamanda bölgedeki tarım kooperatiflerinden JA Miyagi Tome’nin de başkanı olan Sakakibara, “İşlerimizi sürdürecek genç çiftçilere sahip olmadığımız için zirai drone türü yeni teknoloji ürünlerini geliştirmeyi misyon edindik.” ifadelerini kullanıyor. Zirai pirinç tarlalarında insan gücüyle bir saatten fazla vakit alan ve yoğun fiziksel emek gerektiren ilaçlama ve gübreleme işleri, zirai drone kullanıldığında yaklaşık 15 dakikada tamamlanıyor.

Zirai helikopterden çok daha ucuza mal oluyor

Drone üretimi üzerine yoğunlaşan “Nileworks Inc” adlı girişimin “JA Miyagi Tome” ve “Sumitomo Corp” ile işbirliğine giderek geliştirdiği “Nile-T18” modeli 32 bin Euro’dan satılırken, benzeri donanım ve ekipmana sahip uzaktan kumandalı mini helikopterlerin fiyatı 117 bin Euro civarında seyrediyor.

Halihazırda resmi makamlarla görüşmelerini sürdüren Nileworks yetkilileri, droneların ehliyetsiz kullanılabilmesi için pazarlık yapıyor. Şirket temsilcileri zirai droneların sadece bir iPad ve bu iPad’e yüklü basit bir konumlama yazılımıyla idare edilebileceği hakkında yetkilileri ikna etmeye çalışıyor.

Dronelar aynı işi 10 dakikada tamamlıyor

Droneların ne denli verimli çalıştığını göstermek üzere geçen yıl gerçekleştirilen başka bir test uygulamasında soğan tarlaları üzerinde iki metre çapında bir drone uçurulmuştu. Deneme uygulamasında Mitsubishi ve Hitachi ortaklığıyla kurulan Tokyo merkezli “SkymatiX” tarafından geliştirilen bir drone kullanılmıştı.

Fukushima’ya bağlı Koriyama’daki bir çiftlikte gerçekleştirilen denemede, 10 dönümlük bir tarlayı ilaçlamak sadece 10 dakika sürmüştü. Buna karşılık sırtına pestisit püskürtme çantası takan bir çiftçi aynı iş için bütün gününü harcamak zorunda kalıyordu. İlaçlama amaçlı droneların fiyatının 23 ila 27 bin Euro arasında değişeceği belirtilmişti.

#

SENDE YORUM YAZ