logo

“Havacılık ve Kadın” etkinliği düzenlendi

“Havacılık ve Kadın” etkinliği düzenlendi

Türkiye’de “havacılık ve kadın” açısından önemli bir gelişmenin yıldönümü olan 1 Aralık 1913, 104. yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle kutlandı.


Anlamı ve içeriği nedeni ile, tüm seviyelerde havacılık-uzay ilişkili okullarının öğrenci/öğretmen, endüstri kuruluşları ve kurumlarında yapılması beklenen etkinliklerin biri de “CE Teknoloji, İş Öğretim ve İletişim Çözümleri” girişimi ile “Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” işbirliğinde düzenlendi.

Program söyle gelişti,

1 Aralık Türk Kadınının Uçakla İlk Uçuşu
Anma Etkinlikleri;

Osmanlı İmparatorluğu pay-i tahtında yabancı dil de bilen “çocuk terbiyesi” ve “müzik” öğretmeni olarak, II.Meşrutiyet (1908) sonrasında görülen ilk Türk kadın hareketi topluluklarından biri olan “Müdafaa-i Hukuk-u Nisvân Cemiyeti (Kadın Haklarını Koruma Derneği)” üyesi ve bu kadın hareketinin periyodik yayınlardan “Kadınlar Dünyası” dergisinin yazarı olan, Belkıs Şevket’in
• Türk kadınının propagandasını yapmak,
• Halkın havacılık konusundaki farkındalığını arırmak ve Osmanlı ordusuna bir uçak hediye edebilecek para yardımı sağlayabilmek,
amacı ile Fethi Beyin pilotajındaki “Osmanlı” isimli Deperdussin tayyaresi (uçağı) 1 Aralık 1913 günü uçuşu, ulusal havacılık tarihimize “Türk Kadınının Uçakla İlk Uçuşu” olarak kaydedilmiştir. Bu uçuş aynı zamanda müslüman kadının da ilk uçuşudur!

Halkın havacılık konusundaki farkındalığını arırmak ve Osmanlı ordusuna bir uçak hediye edebilecek para yardımı sağlayabilmek için uçuş sırasında el ilanları atması görevi ile Belkıs Şevket’i ilk havacı Türk ve müslüman kadın da yapmıştır.

Türk ve müslüman kadın açısından taşıdığı anlam yanında, bu uçuşun,
• İnsanın kontrol edilebilir motorlu ilk uçakla ile uçuşundan henüz 10-12 yıl,
• Fransa’da Havacılık ve Makine İnşaatı Yüksek Mühendis Mektebi’nden (L’ecole Nationale Superieuere de L’aeronautique) İLK Türk tayyare mühendisi Ord. Prof. Dr. Ali YAR’ın mezuniyetinden henüz 3 yıl geçmiş,
• Türk Hava Kuvvetlerinin nüvesi olan “Havacılık Komisyonu” kurulalı 2 yıl,
geçmiş ve dünyada ilk ticari uçuşuna bir ay kala yapılmış olması da bu gün faaliyetlerini havacılık açısından dikkat çekici hale getirmiştir.

Bu yıl, “CE Teknoloji, İş Öğretim ve İletişim Çözümleri” girişiminin “Can’ca Entelektüel Projeler” kapsamında “Can’ca 1 Aralık Türk Kadınının Uçakla İlk Uçuşu Anma Etkinlikleri”, ulaşım ve konaklama sponsorluğunu TAV Havalimanları Holding’in yaptığı bir seri olarak İstanbul’da gerçekleştirmiştir.

Uçak Mühendisi Can EREL’in ilgili araştırma sonuçlarına dayalı olan ve Belkıs Şevket hanım ile beraber ulusal havacılık ve uzay endüstrilerimizin gelişim süreci içinde ilk uçan ve ilk uçuran olmuş öncü havacı Türk kadınları ve izlerinin anıldığı, kendisine Kanada merkezli Dünya Havacı Kadınlar Enstitüsü tarafından sunulan bir dünya ödülü de kazandıran “Ulusal Havacılık Gelişim Sürecinde Türk Kadını” konferansın ana etkinlik olarak yer aldığı günün,

• Sabah bölümünde Bağcılar Mesleki & Teknik Anadolu Lisesi’nde,

o Kitap İmza: Can’ca Türkiye’de, Endüstrinin Gelişiminde İz Bırakanlar kitabı

Ulusal havacılık ve uzay endüstrilerinin gelişiminde bıraktıkları islerle pay sahibi olmuş bazı kişi, grup ve kurum ve kuruluşların anıldığı, bugüne ve geleceğe yönelik bazı çıkarımlarda bulunulan “Can’ca Türkiye’de, Endüstrinin Gelişiminde İz Bırakanlar” kitabı istekli konuklar ile imzalanarak paylaşılmıştır.

o ”B Kapısı” Dergisi Söyleşisi: “Toplumsal Cinsiyet Dengesi ve Türk Havacılığında Kadının Yeri”

Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uçak Bakım Bölümü öğrenciler Vildan ÇETİNER ve Betül ARSLAN’ın öğretmen “B Kapısı” dergisi editörü Hüseyin GÜNAD yönetiminde yaptıkları tek soruluk söyleşi gerçekleştirilmiştir. Bu söyleşi “B Kapısı” dergisinin takip eden ilk sayısında yer alacaktır.

o Konferans: “Can’ca İlk Uçan ve Ulusal Havacılık Gelişim Sürecinde Türk Kadını”

İzleyicileri arasında, Lisesin havacılık programındaki tüm öğrencileri, öğretmenler ve okul yönticilerinin de yer aldığı konferans sunulmuş…

o Hangar Gezisi ve Pembe Uçak Başında Can’ca Sohbet

Öğretim süreçlerinde yararlanılmak üzere temin edilen servis dışı kalmış bir Cessna T-41 Mescalero uçağı bu lisenin gayretli öğretim ekibi ve öğrencilerin özverili çalışmaları ile sistemleri çalışır hale getirildikten sonra havacılıkta toplumsal cinsiyet dengesi konusundaki hassasiyeti gösterecek şekilde öz olanaklar ile, birkaç öğretmen ve öğrencinin amatör çabaları ile PEMBE’ye boyanan ve havacılık alanında görev yapan kadın öğretmen, mezun olan ve öğrenim gören kız öğrencilerin isimlerininin gövdesine işlendiği pembe uçağın bulunduğu uygulama hangarında konferansın “soru ve cevap” bölümü düzenlenmiştir.

Konferans: “Can’ca İlk Uçan ve Ulusal Havacılık Gelişim Sürecinde Türk Kadını”

İzleyicileri arasında, ilk kadın havacılar ve aile üyeleri, havacı meslek erbabı ve akademisyenlerin yanısıra,
• Florya Tevfik Ercan Anadolu Lisesi
• Özel Bakırköy Valide Sultan Kız Koleji
• Bakırköy Uğur Anadolu Lisesi
öğrenci ve öğretmenleri, havacılık kulüpleri üyelerinin de yer aldığı konferans sunulmuş..

Müze Turu; Konuklar konferans sonrası müzeyi ve müze kapsamında hazırlanan “Havacılık ve Uzay Gelecek Merkezi” faaliyetlerini yenrinde incelemiştir.
 

 

 

#

SENDE YORUM YAZ