logo

ESA, Copernus projesi için Airbus ile anlaştı

ESA,  Copernus projesi için Airbus ile anlaştı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Copernicus kutup buz ve kar topografyası misyonunu (CRISTAL) geliştirmek ve inşa etmek için Airbus’ı seçti.

İki uydu ile CRISTAL misyonu, radar altimetre buz yükselme ve değişim kayıtlarının uzun vadede devam etmesini sağlayacak.

Bu, Copernicus uzay bileşeninin mevcut yeteneklerini tüm Avrupa vatandaşlarının yararına genişletecek altı yeni misyondan biri. Sözleşme 300 milyon Euro değerinde.

2027’de fırlatılması planlanan CRISTAL, deniz buzunun kalınlığını ve buz tabakasının yüksekliğini ölçecek gelişmiş bir çok frekanslı altimetre taşıyacak.

Bu veriler kutup okyanuslarındaki deniz operasyonlarını destekleyecek ve iklim süreçlerinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacak.

CRISTAL ayrıca kıyı ve iç sularla ilgili uygulamaları ve okyanus topografyasının gözlemini destekleyecek.

Altı adet sabit ve iki adet konuşlandırılabilir güneş paneli (toplamda 18.6 m²) – Dünya’dan 760 km yükseklikte sürüklenen bir kutup yörüngesinde yeterli güç sağlar.

Yerleşik belleği, aynı anda 4 terabit bilimsel veriyi depolayabilecek ve 7.5 yıllık ömrü boyunca bilim insanlarına zengin bilgi sağlayacak.

Almanya Friedrichshafen’deki Airbus Defence and Space sahası, IRIS Interferometrik Radar Altimetresini sağlamak için Thales Alenia Space de dahil olmak üzere projeyi yürütecek 19 ülkeden şirketi kapsayan bir endüstriyel konsorsiyuma başkanlık edecek.

1.7 tonluk uzay aracı, Sentinel-6 ve CryoSat’ın mirasına dayanan kendini kanıtlamış, sağlam bir Airbus uydu tasarımına dayanıyor.

Airbus Uzay Sistemleri Başkanı Jean-Marc Nasr, “Dünya’nın toprak yüzeyinin onda biri sürekli olarak buz tabakaları veya buzullarla kaplandığında kriyosfer, küresel iklimin önemli bir düzenleyicisidir. Airbus tarafından inşa edilen, CRISTAL’ın öncüsü CryoSat’tan elde edilen veriler, Antartika’dan gelen buz kayıplarının 1992’den bu yana küresel deniz seviyelerini 7.6 mm artırdığını ve bu artışın beşte ikisinin (3.0 mm) son beş yılda gerçekleştiğini göstermiştir. CRISTAL, iklim değişikliğinin önemli bir göstergesi olan bu hayati ölçümlemelere devam edecek” dedi

Airbus, toplamda 6 adet yeni nesil Copernicus Çevre ve Dünya gözlem görevinin 3’ünde (LSTM, CRISTAL ve Rose-L) uzay aracı veya faydalı yükten sorumlu iken tamamına kritik ekipman sağlamakta.

#

SENDE YORUM YAZ