logo

Boeing’den ilk çeyrek açıklaması

Boeing’den ilk çeyrek açıklaması

737 MAX kazaları sonrası zor bir yıl geçiren dev üretici Boeing 2019 yılı ilk çeyrek rakamlarını açıkladı.

Boeing, azalan 737 teslimatları ile onu dengeleyen savunma ve satış sonrası hizmetlerdeki yüksek hacmin yansıması olarak ilk çeyrek kazancını 22,9 milyar dolar olarak açıkladı.

GKGMİ hisse başı kazanç 3,75 dolar, GKGMİ dışı hisse başı esas faaliyet karı 3,16 dolar olarak gerçekleşti.

Boeing, 2,8 milyar dolarlık faaliyet nakit akışı sağlayarak 1,2 milyar dolarlık temettü ödemesi gerçekleştirdi.

Daha önce açıklanan 2019 yılı beklentilerinin 737 MAX etkilerini yansıtmadığı belirtildi.

737 MAX filosunun yeniden hizmete dönüş zamanı ve koşullarının belirsizliği nedeniyle yeni tahmin daha ileri bir tarihte yayınlanacak.

Boeing, 135’in üzerinde test ve üretim uçuşuyla birlikte, 737 MAX yazılım güncellemesinin nihai sertifikasyonunu alma yolunda istikrarlı bir ilerleme kaydettiği açıklandı.

Şirket, yazılımı kapsamlı bir şekilde test etmek ve sağlam bir eğitim ve eğitim kaynakları paketini tamamlamak amacıyla dünya çapında düzenleyiciler ve havayolu şirketleriyle yakın işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürmekte olduğuna vurgu yapıldı.

Boeing Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan ve CEO’su Dennis Muilenburg, “Boeing ailesi olarak, 737 MAX’ın yeniden hizmete dönüşünü sağlamaya, müşterilerimizin, düzenleyicilerin ve havayolu yolcularının güvenini yeniden kazanmaya odaklanmış durumdayız. Müşterilerimiz, hissedarlarımız ve şirketimiz için bu zor zamanda çalışmalarımızı sürdürürken, tüm dikkatimizi üstün kalite ve performansı devam ettirmeye, güçlü ve uzun vadeli temeller üzerinde sağlıklı, sürdürülebilir büyüyen bir şirket yönetimine vermekteyiz,” açıklamasında bulundu.

Bu çeyreğin faaliyet başarısında, savunma tarafındaki önemli kazanımlar, güçlü geniş gövdeli ticari uçak performansı ve siparişleri, satış sonrası hizmetlerde süregelen sağlam büyüme ve stratejik ortaklık için Embraer hissedarlarının onayının alınmasının dikkati çektiği belirtildi.

Bu çeyrekte faaliyet nakit akışı, özellikle azalan 737 teslimatlarının yanı sıra gelir ve giderlerin yansıması olarak 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu çeyrek boyunca şirket, geçen yılın aynı dönemine göre hisse başı kazançta yüzde 29 artışın yansıması olarak, 1,2 milyar dolar temettü ödemesi gerçekleşti.

Şirket, tamamı Mart ayı ortasından önce olmak üzere, 6,1 milyon hisseyi 2,3 milyar dolara geri satın almıştı.

Çeyrek başında 8,6 milyar dolar olan nakit ve satılabilir senet yatırımları, çeyrek sonunda 7,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Çeyrek başında 13,8 milyar dolar olan borç ise, yeni borçlanmayla birlikte 14,7 milyar dolara yükseldi.

Toplam şirket rezervi çeyrek sonunda gücünü korudu ve 487 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ticari Uçaklar Birimi

Ticari Uçaklar Birimi ilk çeyrek gelirleri, azalan 737 teslimatlarının uygun satış karması ile kısmen dengelenmesinin yansıması olarak 11,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

İlk çeyrek faaliyet karı, azalan 737 teslimatlarının 787 programındaki yüksek marj ile dengelenmesiyle yüzde 9,9 olarak gerçekleşti. Bildirilen kâr marjı, güncel 737 üretim oranı düzenlemesi sonucu artan maliyetleri de yansıtmaktadır.

Bu çeyrekte, Ticari Uçakları Birimi, 149 uçak teslimatı gerçekleştirdi ve 787 üretim oranı ayda 14 uçağa yükseldi.

Ticari Uçaklar Birimi, British Airways’in ana kuruluşu IAG’den 18 adet 777X, Lufthansa Havayolları’ndan 20 adet 787 ve Bamboo Airways’den 10 adet 787 olmak üzere birçok geniş gövdeli uçak siparişi aldı.

İlk 777x test uçuşu için fabrikadan çıktı. Program, bu yıl gerçekleşecek test uçuşları ve 2020’de gerçekleşecek ilk teslimatla birlikte planlandığı şekilde ilerlemekte.

Ticari Uçaklar rezervi, 5.600 uçak ile gücünü koruyarak çeyrek sonunda 399 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Savunma, Uzay ve Güvenlik Birimi

Savunma, Uzay ve Güvenlik Birimi’nin ilk çeyrek geliri, azalan C-17 performansı ile kısmen dengelenen yüksek uydu, silah ve keşif uçakları hacmi ile 6,6 milyar dolara yükseldi.

İlk çeyrek faaliyet karı, mülk satışından elde edilen gelirin uygun olmayan satış karmasıyla kısmen dengelenmesinin yansıması olarak yüzde 12,8’e yükseldi.

Bu çeyrek boyunca, Savunma, Uzay ve Güvenlik Birimi, Amerikan Donanması’na teslim edilmek üzere 78 adet F/A-18 Super Hornet için çok yıllı sözleşmenin yanı sıra Amerikan Donanması ile 5 adet Ekstra Geniş İnsansız Sualtı Aracı, İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri ile 5 adet E-7 AEW&C uçağı, Amerikan Donanması, Norveç Kraliyet Donanması ve İngiltere Kraliyet Donanması ile 19 adet P-8 Poseidon uçağı sözleşmeleri imzaladı.

Bu çeyreğin önemli dönüm noktaları arasında, iki önleyici uçak ile yapılan ilk Yer Tabanlı Uçuş Yolu Safhası Savunma testi, Ticari Kabin Ekibini taşıyacak uzay aracının başarılı ortam testi, SB>1 DEFIANT™ helikopterinin ilk uçuşu yer almakta.

Ayrıca, Savunma, Uzay ve Güvenlik Birimi, Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ilk 7 KC-46 tankeri teslimatını gerçekleştirdi.

Savunma, Uzay ve Güvenlik Birimi, bu çeyrekte 12 milyar dolarlık sipariş aldı. Yüzde 31’ini ABD dışındaki müşterilerin siparişlerinin oluşturduğu Savunma, Uzay ve Güvenlik Birimi rezervi, 67 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Satış Sonrası Hizmetler Birimi

Satış Sonrası Hizmetler’in ilk çeyrekteki geliri, KLX’in satın alınması dahil olmak üzere portföydeki yüksek hacim ile 4,6 milyar dolara yükseldi.

İlk çeyrek faaliyet karı ise, ürün ve hizmetler karması ve beklentilerin altında performansın yansıması olarak yüzde 14,1 olarak gerçekleşti.

Satış Sonrası Hizmetler, çeyrek boyunca, Amerikan Donanması ile V-22 için Performansa Dayalı Lojistik Hizmetler ve İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri ile P-8A eğitimi sözleşmeleri imzaladı.

Satış Sonrası Hizmetler, GECAS ile 10 adet 737-800 dönüştürülmüş kargo uçağı, Royal Air Maroc ile kabin operasyonları optimizasyonu sözleşmeleri imzaladı. Ayrıca, Joramco’ya küresel donanım ve kimyasal ürünler dağıtımını genişletti.

Ek olarak, Satış Sonrası Hizmetler, önde gelen inovatif mobil ve web tabanlı havacılık uygulamaları sağlayıcısı ForeFlight’ı satın alma işlemini tamamladı.

Ek Finansal Bilgi

Boeing Capital’in net portföy dengesi, çeyrek sonunda 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Diğer dağıtılmamış kalemler ve kapatılan hesaplardaki gelirler, şirket içi uçak teslimatlarının mahsup edilmesinin zamanlaması sebebiyle azaldı.

Diğer dağıtılmamış kalemler ve kapatılan hesaplardan elde edilen kazançtaki değişim ise, esas olarak bir müşterinin finansal açıdan zayıflaması, ertelenmiş tazminat giderleri ve artan şirket araştırma ve geliştirme yatırımlarından kaynaklanmakta.

İlk çeyrek için efektif vergi oranı, paylaşım temelli ödemelerle ilgili vergi desteği ve yabancı türevli maddi olmayan gelir yardımı nedeniyle geçen yıl aynı döneme göre azaldı.

#

SENDE YORUM YAZ