logo

Çinli iki şirket tekrar kullanılabilen roket teknolojisi geliştirdi

Çinli iki şirket tekrar kullanılabilen roket teknolojisi geliştirdi

Çinli iki şirketin, Elon Musk’un şirketi SpaceX’in kullandığı tekrar kullanılabilen roket teknolojisi için tasarladığı projeyi test ettiği açıklandı.

Webteko’nun SpaceNews’dan derlediği haberine göre iki Çinli girişimci firma, tekrar kullanılabilir roket teknolojisine zemin hazırlayan bir projeyi test etti.

Çin, 2014 yılında küçük uyduların fırlatmasını özel şirketlere vermeye karar vermişti ve 15 adet SpaceX benzeri girişim ortaya çıkmıştı.

Çin’in bu kararından sonra ortaya çıkan Space Transportation, yaklaşık 3,5 ton ağırlığındaki sesüstü aracı 22 Nisan tarihinde fırlatmıştı. Araç 25 km’ye kadar çıktı ve daha önceden belirlenen iniş alanında bulundu.

LinkSpace isimli bir diğer firmaysa RLV-T5 isimli deneysel roketini 19 Nisan tarihinde fırlattı.

Yaklaşık 1,5 ton ağırlığındaki roket inmeden önce yalnızca 40 metre kadar yükselebildi ancak NewLine-1 isimli yeni bir roket 2021 yılında 200 kiloluk bir yükü uzaya çıkarmaya çalışacak.

Bahsi geçen uzay araçları SpaceX’in roketlerinden daha küçük olsa da bu durumun artıları da bulunuyor.

ABD’de uzay danışmanlığı Teal Group’un analisti Macro Caceres, konuyla ilgili şu şekilde açıklamasında, “Küçük bir roket yapıp bunu tekrardan kullanabilirseniz kâr marjınız artar. Başka bir deyişle bu roketi haftada bir, ayda dört kez, yılda 50 kez kullanabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

#

SENDE YORUM YAZ