logo

İHA AKSUNGUR yıl sonunda teslim ediliyor

İHA AKSUNGUR yıl sonunda teslim ediliyor

TUSAŞ tarafından bir buçuk yılda tasarlanan ve ilk uçuşunu 20 Mart’ta yapan AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı sisteminde hedef yıl sonunda teslimata başlamak.

NTV’nin canlı yayınına katılan TUSAŞ’ın Hava Araçları’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, ikinci uçuşun 20 Mart’ta yapılan ilk uçuştan iki hafta sonra gerçekleştiğini söyledi.

Testlerin sorunsuz ilerlediğini belirten Yıldız, “TUSAŞ olarak AKSUNGUR’u, ANKA mirası ile geliştirdik. Hava aracının gövdesi, ANKA ile aynı. Arkadaki motoru söktük.  Kanatları uzattık ve iki motor taktık. AKSUNGUR’un kanat açıklığı 24 metre” dedi.

Toplam kalkış ağırlığı 3 bin 300 kilogram olan AKSUNGUR, 40 saat havada kalabilecek şekilde tasarlandı. ANKA’dan farklı olarak TEBER 81 ve 82 serisi bombalarla Hasas Güdüm Kiti ile KGK bombaları taşıyabilen İHA, bu açıdan ANKA’nın bir sınıf üstünü oluşturuyor.

AKSUNGUR’un yıl sonuna kadar 50-60 civarında test uçuşunu tamamlaması öngörülüyor. İlk prototipten sonra kısa süre içinde ikinci AKSUNGUR da göklerle buluşacak. Üçüncü uçak, müşteriye teslim edilecek hava aracı olacak.

AKSUNGUR’un seyir yüksekliği 40 bin feet. Tek merkezden kontrol edilebilen hava aracı, TEI imalatı PD170 serisi motor kullanıyor.

#

SENDE YORUM YAZ