logo

Milli SİHA Bayraktar TB2 Katar’da göreve hazır

Milli SİHA Bayraktar TB2 Katar’da göreve hazır

Katar Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları için Baykar’dan alınan 6 Bayraktar TB2 SİHA ile 3 Yer Kontrol İstasyonu’nun fabrika kabul testleri tamamlandı. Eğitimleri biten 55 Katarlı da SİHA pilotu oldu.

Türkiye’de güvenlik güçlerinin muharebe sahasındaki en önemli yardımcılarından Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), ilk ihracat başarısı kapsamında Katar’da üstleneceği görevlere hazırlandı.Katar Silahlı Kuvvetlerine güç katmak için Türkiye’nin milli SİHA platformlarını üreten Baykar’dan alınan 6 Bayraktar TB2 SİHA ile 3 Yer Kontrol İstasyonu’nun fabrika kabul testleri tamamlandı. Baykar ile Katar Silahlı Kuvvetleri arasında imzalanan sözleşme kapsamında Bayraktar TB2 SİHA’ları kullanacak Katar askeri personelin Türkiye’deki eğitimleri de sona erdi. Bu kapsamda, Bayraktar TB2 SİHA’ların her biri tek tek uçurularak yapılan testler başarıyla geçti. Ayrıca, tüm sistem bileşenleri yapılan testlerdeki isterlere en üst düzeyde cevap verdi.

GURUR KAYNAĞI

Baykar’ın mühendislik ve eğitim kadrosu tarafından sunulan 4 aylık eğitimleri tamamlayan ve SİHA pilotu, faydalı yük operatörü ve bakım personeli olarak görev yapacak 55 Katarlı kursiyer de mezun oldu. Eğitimlerin tamamlanması dolayısıyla Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Eğitim ve Test Merkezi’nde mezuniyet töreni düzenlendi. Törende konuşan Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar katıldı.  Güvenlik güçlerinin hizmetinde olan 75 Bayraktar TB2 SİHA’nın 83 bin uçuş saatine ulaştığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti: “Milli SİHA’lar iki büyük sınır ötesi operasyonda oyun kurucu rol oynadı. Özellikle Zeytin Dalı Harekatı’nda bütün uçuşlarının yüzde 90’ından fazlasını yaparak, 5 bin 300 saatle adeta harekata damgasını vurdu ve inşallah mührünü vurmaya devam edecek. Katarlı yetkililerin ABD, Çin ve Avrupa ülkelerinin teknolojilerini inceledikten sonra tercihini ve güvenini Türkiye’den yana kullanması bizim için ayrıca memnuniyet vericidir. 50 yılı aşkın stratejik, siyasi ve ekonomik alanda güçlü ilişkimiz olan kardeş Katar ile şimdi de semalarımızda kurduğumuz kardeşliğimizi pekiştiren bu bağ, bizim için büyük bir mutluluk kaynağıdır.”

6 İHA TESLİM EDİLECEK

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da 15 yılda yüzde 20’den yüzde 65’in üzerinde yerlilik oranına ulaşan Türk savunmasanayisiyle bu dönüşümü hızlandıran “Milli Teknoloji Hamlesi”ne dikkati çekti. Bayraktar TB2 SİHA platformu, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 2015’ten beri yurt içinde ve dışında terörle mücadelede etkin olarak kullanılıyor. Platformun başarısı üzerine yapılan görüşmeler 14 Mart 2018’de tamamlanarak Baykar ile Katar Silahlı Kuvvetleri arasında Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nda (DIMDEX 2018) sözleşme imzalandı. Baykar Makina ve Katar Silahlı Kuvvetleri arasında imzalanan sözleşme kapsamında 6 silahlı Bayraktar TB2, 3 Yer Kontrol İstasyonu sistem ve ekipmanıyla eğitim simülatörü teslim edilecek.

PROJEYİ ÖLDÜRDÜLER

Öte yandan Bayraktar, Twitter hesabında 2009 yılında Türkiye’nin ilk milli Heli İHA’sının serüvenini anlattı. Bayraktar kaza bahanesiyle uçuşların yasaklandığını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’nin ilk Milli Heli İHA’sı Malazgirt, eğitimini Şırnak’ta acilen tamamladıktan sonra operasyonlarda çatışmalara girdi. Sonrasında bir kaza geçirdi. Kaza bahanesiyle uçuşu yasaklandı. Proje birilerinin maşası olan bürokratlarca öldürüldü.”(STAR)

#

SENDE YORUM YAZ